torek, junij 29, 2010

bučke na "1001" način

oh my husband's gonna love this post ;)



Obožujem dejstvo, da sem to "spravila gor" sama in da je zraslo na najbolj možen eko način. Kljub začetnemu skepticizmu glede urejanja vrt(ičk)a, nam gre kar dobro... bojujemo se s plevelom, obilno zalivamo, vložen trud pa je poplačan z užitkom domače solate, jagode, kif'lčka  in ja... bučke :)


Naj delim z vami par receptov...

BUČKE S SLADKO SMETANO
sestavine: bučka, čebula, česen, sladka smetana, olje, sol, poper, začimbe po želji.

Bučko nažemo na kocke, čebulo in česen na drobno nasekljamo. Na olju prepražimo čebulo in česen, ko zadiši, vržemo v ponev še bučke in pražimo... Ko so se malo prepražile, jih zalijemo s sladko smetano, posolimo, popopramo. Začinimo po želji... Jaz jih ponudim s širokimi rezanci.


BUČKINI POLPETKI
sestavine: bučka, sir, jajce, moka, drobtine, peteršilj, sol, poper, česen, olje.

Bučko naribamo, posolimo in počakamo, da odda vodo. Nato jo ožamemo in odlijemo odvečno vodo. Med naribano bučko dodamo še nariban sir, surovo jajce, nasekljan česen in peteršilj ter dodatno solimo in popramo. Vse premešamo in nato dodamo pest moke in po potrebi dodajamo še drobtine - dokler zmes ni toliko gosta, da se delajo lepi polpetki v roki. Nato naredimo polpetke, jih nenazadnje potresemo z drobtinami in položimo v ponev s segretim oljem. Na obeh straneh jih zlatorumeno zapečemo. Poleh paše velika skleda zelene solate ali pa kaj drugega kislega - vložene kumarice, paprika...

BUČKE V OMAKI S SUHO SALAMO
sestavine: bučka, sladka smetana, topljen sirček, majaron, suha salama, čebula, česen, olje, sol, poper

Bučko nažemo na kocke, čebulo in česen na drobno nasekljamo. Na olju prepražimo čebulo in česen, ko zadiši, vržemo v ponev še bučke in pražimo... Narežemo suho salamo in jo damo med bučke. Nato vse zalijemo s sladko smetano, posolimo, popopramo, začinimo z majaronom in vržemo vmes še par topljenih sirčkov. Še malo pokuhamo in prelijemo s to omako razne testenine - makarone, fusile, peresnike, metuljčke :)

BUČKE V OMAKI S PIŠČANCEM
sestavine: bučka, česen, čebula, olje, sol, poper, curry, piščančji file, gorčica, sladka smetana.

Bučko nažemo na kocke, čebulo in česen na drobno nasekljamo ter piščančji file narežemo na kocke. Na olju prepražimo narezan piščančji file in ga začinimo s curryjem. Zlatorumeno zapečemo. Nato meso poberemo iz ponve, dodamo še malo olja in popražimo česen in čebulo. Dodamo bučke, pustimo da se malo razpustijo in nato dodamo žličko gorčice in sladko smetano. Pustimo da se malo pokuha in nato dodamo še že prej popečene piščančke, da se okusi premešajo.  Jaz sem za zraven spekla še mlad krompirček (pomokan z ostro moko) in skledo zelene solate.


 
BUČKE S KISLO SMETANO
sestavine: bučka, vegeta ;), kisla smetana

Ta recept je nastal v stiski s časom, ampak je dober :) Bučko narežemo na kolobarje. Kolobarje vržemo na olje in začinimo z vegeto. Ko je na obeh straneh zapečeno, vmešamo med bučke kislo smetano. Malo pokuhamo in postrežemo. Samo, s kruhom, s solato. Karkoli. Ful na hitro :)

OCVRTE BUČKE
sestavine: bučka, sol, jajce, moka, drobtine

Bučke narežemo na kolobarje, jih pomokamo, pomočimo v razžvrkljano jajce in vržemo še v drobtine. Nato naj romajo v ponev z oljem in se na obeh straneh zlato rumeno zapečejo. Za zraven? Pire in pohanček, za tiste, ki so bolj ta mesni.

MEDITERANSKE BUČKE
sestavine: bučka, korenje, olje, sladka smetana, knor kocka z olivnim oljem in zelišči :)

Bučko in korenje naribamo in popražimo na olju. Dodamo sladko smetano in knor kocko. Pokuhamo toliko da se kocka raztopi. Omako lahko samo polijemo čez testenine, jaz najraje primešam svederčke, jih dam v pekač za narastek, posujem z naribanim sirom in zapečem, da se sir stopil. Pa skleda solate seveda ;)

BUČKE NA ŽARU
sestavine: bučka, sol, sir

Bučke narežemo na kolobarje, jih posolimo in vržemo na žar. Ko so na eni strani zapečene, jih obrnemo in položimo na zapečeno stran sir - v lističih, topljen, kocko edamca, fete, mozzarelle... Počakamo, da se sir stopi in narejeno. Primerno kot priloga svašta z žara.

RIŽ Z BUČKO IN ŠAMPINJONI
sestavine: bučka, šampinjoni, riž, olje, sol, poper, peteršilj, muškatni orešček, česen, čebula.

Bučko narežemo na kocke, šampinjone na četrtine. Nasekljano čeblo in česen prepražimo na olju, dodamo bučko in šampinjone, začinimo, pražimo, dodamo riž, da se še ta malo prepraži in nato postopoma dodajamo vodo, da se riž skuha.

No nekaj idej... za vaše pa se priporočamo! (ker bučk je še kar nekaj na vrtu ;) )

9 komentarjev:

Sandra pravi ...

Fantastičen nabor receptov, hvala. :D

Špela pravi ...

Hvala tebi, so se mi že en teden prej cedile sline ob tvojih postih ;)

Anita pravi ...

O, odlično!
JIi bomo nekaj sprobali, čeprav bučk pri meni na vrtu letos ne bo. Smo pa že obrali ribez, obiramo maline in kumarice.

En fin recept še z moje strani.
Najboljše in najhitrejše kosilo.

Bučke popečemo na malo olivnega olja,
skuhamo makarone, ko so makaroni kuhani in bučke lepo zapečene, zapremo ogenj in na bučke narežemo še mocarelo. Zmešamo in jemo. Začimbe po želji.

Anonimni pravi ...

Super zbrani recepti. Pošiljam še recept za bučno pito, ko se bo malo shladilo.
BUČNA PITA

listnato testo
40dkg naribanih bučk
3 žlice olivnega olja
1 čebula
2 stroka česna
3 jajca
2 dcl kisle smetane
125 g trdega sira
sol, poper, timijan in peteršilj po okusu

Čebulo in česen prepražim na olju, dodam naribane bučke in vse skupaj dušim da povre voda. Dodam sol, poper, timijan in peteršilj po okusu. V skledi zmešam jajca, kislo smetano in nariban sir.
Razvaljam listnato testo in položim v pekač. Po testu naložim prepražene bučke in prelijem z mešanico jajc, kisle smetane in sira. Pečem v pečici 45 minut na 200 C. Vmes je treba kdaj pa kdaj pogledati v pečico, da se ne zažge.
Dobro je toplo in hladno. Če je pite preveč, jo lahko zmrzneš.
LP Sistemka

Špela pravi ...

Super ste! :)
Anita, tvojo verzijo smo že sprobali in je odlična (in the best part-hitra)!

Sistemka, kako si vedela, da imam nov pekač za pito, ki ga še nisem uporabila? :)

Unknown pravi ...

Bučke obožujem -pripravljam jih na različne načine -ful so dobre

Anonimni pravi ...

In fact no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other people that they will assist, so here it takes place.

Here is my homepage - outdoor toys

Anonimni pravi ...

It's an awesome post for all the online people; they will take benefit from it I am sure.

Feel free to visit my web-site; honda s2000 for sale dealers features

Anonimni pravi ...

It's really a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Feel free to visit my weblog pole pruner saw